JUVI-Production Oy

JUVI® - Puuhuonekalun Pintakäsittely

Tehtaanmyymälöissämme myymme pääosan huonekaluistamme pintakäsittelemättömänä. Asiakkaamme joko itse pintakäsittelevät kalusteet tai maalauttavat ne taitavilla maalareillamme. Jokaisen kalusteen voi siis saada minkä värisenä tahansa. Puuvalmiin pinnan voi vahata, maalata, petsata, lakata, laseerata, koristemaalata, krakeloida, antiikkikäsitellä jne.

Tässä muutamia ohjeita puuvalmiin huonekalun pintakäsittelyyn. Myyjämme neuvovat mielellään pintakäsittelyyn liittyvissä kysymyksissä.

Mikä on oikea pintakäsittelyaine?

Puhtaalle puupinnalle voidaan laittaa mitä tahansa pintakäsittelyainetta. Maali ja lakka muodostavat puun pinnalle suojaavan kalvon. Pintakäsittely rauhoittaa aina puun elämistä, muttei kuitenkaan estä sitä täysin. Puun kutistuminen ja turpoaminen vuodenajanvaihteluiden mukaan saattaa halkaista kovan maali- tai lakkapinnan.

JUVI®ssa suosittelemme hengittäviä ja laadukkaita pintakäsittelyaineita kuten öljyjä, vahoja ja pellavaöljymaaleja. Öljyt imeytyvät puuhun, antavat puun hengittää, ovat joustavia ja estävät lohkeilua vaikka puu eläisi. Laadukkaat vahat ja öljyt antavat usein lakkaa paremman suojan myös kosteutta ja kuumuutta vastaan.

Lue tuotteiden värin valinnasta lisää: JUVI® lifestyle -blogi Puun sävyt ja JUVI® lifestyle -blogi Osmo Colorin peittävät sävyt

Pohjatyöt

Puuvalmis huonekalun pinta kannattaa suojata käytön mukaisesti. Pintakäsittelemätön puu on altis ilmankosteuden vaihtelulle ja lialle. Puhdasta puupintaa on vaikea pitää pölyttömänä ja märällä pyyhkimisestä jää puuhun jälkiä. Suosittelemme käsittelemään huonekalun kauttaaltaan aina ennen käyttöönottoa. Pintakäsittely aloitetaan puhdistamalla puun pinta. Puunelämisestä tai oksista johtuvat halkeamat täytetään puukitillä ja hiotaan hyvin. Pienet painaumat puussa voidaan nostattaa vedellä (tippa vettä painaumaan, annetaan imeytyä/kuivua ja hiotaan huolellisesti. Tarvittaessa toistetaan käsittely.) Hiontapöly harjataan tai pyyhitään kuivalla kankaalla pois.

Pintakäsittely

Puun hengittävyyden ja elämisen tähden on tärkeää käsitellä puuhuonekalu kauttaaltaan. Jos puupinta suojataan vain yhdeltä puolelta, se saattaa imeä kosteutta toiselta puolelta, jolloin puu kaareutuu. Pintakäsittelyaineesta riippuen levittäminen tapahtuu siveltimellä, sienellä tai kankaalla. Lähes poikkeuksetta voidaan sanoa, että ohuesti useamman kerroksen levittäminen tuo siistimmän lopputuloksen kuin värin paksusti levittäminen. Ohuissa kerroksissa myös kuivumisajat pysyvät kohtuullisina.

Liuotinta sisältävät pintakäsittelyaineet usein nostavat puunsyyt pystyyn, joten lähes kaikki pintakäsittelyaineet vaativat välihionnan. Hienolla hiekkapaperilla siis hiotaan pinnasta karheus pois käsittelykertojen välissä.

Viimeistely

Varsinaisen pintakäsittelyn jälkeen huonekalun pintaa voidaan vielä työstää erilaisilla patinoinneilla, kiillotuksilla tai kulutuksilla. Myyjämme neuvovat mielellään erilaisten lopputulosten tekemisessä ja eri pintakäsittelyaineiden yhteensopivuudessa.

Katso myös:
Värin valitseminen
Perinteiset pintakäsittelyaineet


Lue lisää erilaisista pintakäsittelyistä blogistamme:
Pintakäsittelyjen lumoava maailma Antiikkikäsittely "Tee-se-itse" Antiikkikäsittely "Tee-se-itse" - Keittiötikas Antiikkipatinoitua pintaa Helmenharmaa - Kustavilaisajan valkoinen Jotain sinistä JUVI®-huonekalu valkoiseksi JUVI®n pintakäsittelyvideo YouTubessa! Kesälomalla maalataan Kiitos asiakkaallemme kuvista - JUVI® Puffettikaappi Koristemaalaus Leikitään väreillä Lypsyjakkaran maalailua Maitomaali Maitomaali kokemuksia Näen punaista Ottosson pellavaöljymaalit Peittävä Osmo Color puuvahaus Perinnevärit houkuttelevat Perinteiset pintakäsittelytavat Piironki - Värillä on väliä ! Pintakäsittelyä vaille valmis ? Puuvalmis huonekalu sävyyn kuin sävyyn Ranskalainen valkokalkki Sinivalkoista Verona -antiikkiviimeistely Värillä on väliä! Värillä on väliä - Sivustavedettävä sohva Värin valitseminen White Shabby Chic - Antiikkipatinoitu valkoinenKäy katsomassa JUVI®n pintakäsittelyvideot.

Lisätietoa huonekalujen pintakäsittelystä ja pintakäsittelyaineista:

Ottosson pellavaöljymaalit
Maitomaalit
Osmocolor
osmo-vahat
maali malleja
värimalleja