JUVI-Production Oy

JUVI® - Värillä on väliä - tyylisuunnat

Suurin osa JUVI®n kalusteista myydään pintakäsittelemättöminä eli maalaamattomana. Huonekalut voi siis joko itse vahata tai maalauttaa ne ammattimaalarilla. Meillä on yhteistyökumppaneina taitavia pintakäsittelijöitä, jotka värjäävät huonekalun juuri toivomustesi mukaisesti. Jokaisen puuvalmiin kalusteen voi siis saada lähes minkä värisenä tahansa, ei tarvitse tyytyä tavanomaiseen. Pinnan voi vahata, maalata, petsata, lakata, laseerata, koristemaalata, krakeloida, antiikkikäsitellä jne.

Tehtaanmyymälöistämme löydät paljon mallivärjättyjä huonekaluja, joista saa hyviä lähtökohtia oman sisustuksen värimaailmaan. Puulle tehtyjä värimallilautoja on myös paljon, jotta värin valitseminen olisi helppoa. Jos haluaa valita uuteen huonekaluun juuri saman värin kuin vanhoissa kalusteissa on kotona, kannattaa ottaa värimalli - laatikko, hylly tai yksittäinen tuoli - mukaan. Värin muistaminen ulkoa on erittäin vaikeaa, jopa mahdotonta.

Värin valitseminen saattaa joskus tuntua hankalalta, joten olemme keränneet tälle sivulle hiukan opastusta eri tyylisuuntien värimaailmasta. Oikea väri sinun huonekaluusi on kuitenkin väri, josta itse pidät ja joka sopii sisustukseesi. Ammattitaitoiset myyjämme auttavat sinua mielellään värin valinnassa.

Varhaisrokokoo

Varhaisrokokoohuonekaluihin tyypillisiä värejä ovat okra ja rokokooajalta omaksutut vaaleanharmaa, vaaleanvihreä ja rosa. Aikakaudelle tyypillisiä ovat myös jalopuuta jäljittelevät petsaukset ja vahaukset. Varhaisrokokootuoleja maalattiin myös mustaksi 1800-luvulla ja näihin saatettiin tehdä kultauksia.

Rokokooajalla kalusteiden puuosat maalattiin kirkkailla väreillä. Esimerkiksi Ranskassa tuolit maalattiin kirkkaan sinisiksi, punaisiksi tai heleän vihreiksi.

Huonekalujen verhoilussa käytettiin silkki- ja brocadikankaita tai nahkaa.

Kustavilaisuus

Kustavilaisen ajan tyypillisin väri on helmenharmaa, mutta myös pastellisävyt sininen, siniharmaa, rosa, vihreä, vaalea keltainen ja luunväri ovat suosittuja. Punaruskealla sävyllä on Suomessa perinteisesti jäljitelty ulkomailla suosittua mahonkia.

Pellavaöljymaalit, joilla vanhat kustavilaiskalusteet on jo 1700-luvulla maalattu olivat alkuperäismaalipinnaltaan aina kiiltäviä. Pellavaöljymaalista kiilto kuitenkin kuluu jo muutamassa kuukaudessa pois, jolloin maalipinta on mattamaisempi.

Mustion linna on erinomainen esimerkki kustavilaisajan värimaailmasta.

Jugend

Jugendille tyypillisiä ovat tummat värit. Puu on usein petsattu tummaksi, jopa mustaksi ja pinta on himmeä. Kuitenkin esimerkiksi Eliel Saarinen käytti myös valkoista maalia jugend-huonekaluissaan.

Lue lisää pintakäsittelystä.

Lue lisää väreistä JUVI® Lifestyle -blogista:
Värillä on väliä
Värin valitseminen
Kustavilainen kaappi - mustaa ja valkoista -
JUVI®-huonekalu valkoiseksi
Leikitään väreillä
Helmenharmaa - kustavilaisajan valkoinen
Perinnevärit houkuttelevat
Jotain sinistä
Puuvalmis huonekalu sävyyn kuin sävyyn - Kustavilainen tornikaappi

piirroskuva tuolista
Musta piironki ja tuoli
Helmenharmaa sisustus
Petsattu pöytä ja Jugend-tuolit